Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Meer daden, minder woorden
1 februari 2023, 09:00
David de Blois

Geen einddatum? Vast contract

Dat was het oordeel van de Rechtbank Noord-Holland in een door een werknemer aangespannen zaak tegen de werkgever.

De werknemer is vanaf 1 november 2021 in dienst bij de werkgever. Na ondertekening van de arbeidsovereenkomst heeft werknemer het verzoek gestuurd een door de werkgever ondertekende versie van het contract terug te sturen. Hier heeft de werkgever nooit op gereageerd. Vanaf 1 augustus 2022 heeft werknemer zich ziekgemeld. Een maand later heeft de werkgever aan werknemer laten weten dat het contract eindigt per 1 november 2022.

Werknemer is het hier niet mee eens en is van mening dat het contract een vast contract is, omdat dit geen einddatum bevatte op het moment van ondertekenen. Volgens de werkgever is per ongeluk de datum niet in het contract gezet, maar is wel tijdens de sollicitatieprocedure aan de werknemer duidelijk gemaakt dat het om een tijdelijk contract ging. Daarbij krijgt volgens de werkgever niemand direct een vast contract aan het begin van het dienstverband.

De rechter volgt de werkgever niet in deze redenering. Hij acht het niet aannemelijk dat de werknemer aan de hand hiervan ervan uit moest gaan dat sprake was van een tijdelijk contract. De werkgever had na de constatering dat het contract geen einddatum bevatte, dit tijdig met de werknemer moeten bespreken. De werkgever had uiterlijk na een week na aanvang van het dienstverband de werknemer op de hoogte moeten stellen van de einddatum van het contract. Sterker, de werkgever is niet ingegaan op meerdere verzoeken van de werknemer om een kopie van de arbeidsovereenkomst te ontvangen.

Terug naar overzicht

  • Zorg
  • Techniek
  • Onderwijs
  • Zakelijke dienstverlening
  • International

Verder lezen?

Zorgeloos van flexkracht naar flexvermogen door kennis, maatwerk en Rotterdamse daadkracht. Bent u toe aan minder woorden en meer daden?

+31 (88) 245 87 00
Contact opnemen