Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Meer daden, minder woorden
14 februari 2024, 00:00
David van Oord

Het idee is om het deel zonder veel kritiek snel in te voeren, maar Minister Karien van Gennip (SZW) is terughoudend.

Het huidige wetsvoorstel bestaat uit twee delen: een rechtsvermoeden van werknemerschap bij een uurtarief van ongeveer 33 euro en vernieuwde criteria voor zzp-werk, waarbij er geen commentaar is op het rechtsvermoeden. Hier zijn een aantal argumenten voor en tegen splitsing:

✅ Snellere aanpak van schijnzelfstandigheid bij kwetsbare werkenden.
✅ Het eerste deel van de wet, het rechtsvermoeden van werknemerschap, heeft weinig kritiek ontvangen en kan snel worden ingevoerd.
✅ Vermijden van vertraging door politieke en maatschappelijke discussies over de criteria voor inhuur van zzp’ers.
❌ GroenLinks-PvdA en D66 zijn tegen, zij benadrukken de noodzaak van duidelijkere criteria voor handhaving door de Belastingdienst.
❌ Nieuwe regels zijn nodig voor verschillende typen zzp’ers en het rechtsvermoeden is minder effectief zonder duidelijke kwalificatie.
❌ De arbeidsmarktplannen zijn een samenhangend pakket. Als je daar één onderdeel uitpakt, raakt het uit balans.

De Nederlandse Staat kan miljarden euro’s verliezen als de wet niet op tijd klaar is, aangezien dit een voorwaarde is voor geld uit het Europees coronaherstelfonds. De discussie gaat verder en Minister Van Gennip zal binnenkort een nieuwe versie van het wetsvoorstel presenteren, waarbij rekening wordt gehouden met zowel de huidige jurisprudentie als de veranderende arbeidsmarkt.

Terug naar overzicht


Verder lezen?

Zorgeloos van flexkracht naar flexvermogen door kennis, maatwerk en Rotterdamse daadkracht. Bent u toe aan minder woorden en meer daden?

+31 (88) 245 87 00
Contact opnemen