Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Meer daden, minder woorden
1 november 2024, 12:00
fleur Snepvangers

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer actief optreden tegen schijnzelfstandigheid. Dit kan grote gevolgen hebben voor ondernemers en zzp'ers. Is uw organisatie goed voorbereid op de nieuwe regels? Hieronder een samenvatting van de belangrijkste ontwikkelingen.

Per 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium rondom de Wet DBA opgeheven. Dit betekent dat de Belastingdienst opnieuw actief gaat controleren op schijnzelfstandigheid. Deze wet is ontworpen om situaties te voorkomen waarin iemand zich presenteert als zzp’er, terwijl er feitelijk sprake is van een dienstverband. Het doel? De bescherming van kwetsbare zzp'ers, het tegengaan van oneerlijke concurrentie, en het waarborgen van de belastingopbrengsten.

De gevolgen kunnen ingrijpend zijn voor organisaties die niet voldoen aan de regels. Denk hierbij aan: naheffingen, boetes, naming and shaming en ongewenste arbeidsovereenkomsten.

Het stopt niet bij de Wet DBA. Vanaf 1 januari 2026 wordt, naar verwachting, de Wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden) van kracht. Deze wet is bedoeld om meer duidelijkheid te scheppen over de beoordeling van arbeidsrelaties en introduceert een rechtsvermoeden van een dienstverband voor zzp'ers die een uurtarief onder de €32,24 hanteren. Hoewel de wet formeel nog niet in werking is getreden, wordt er door de Belastingdienst al deels naar gehandeld, mede door uitspraken van de Hoge Raad, zoals het Deliveroo-arrest.

De boodschap is duidelijk: zorg ervoor dat je organisatie goed voorbereid is op deze veranderingen, zodat je niet wordt geconfronteerd met onverwachte naheffingen, boetes of ongewenste arbeidsovereenkomsten. De handhaving gaat per 1 januari 2025 van start, en de regels rond schijnzelfstandigheid zullen scherper worden gehandhaafd

Terug naar overzicht


Verder lezen?

Zorgeloos van flexkracht naar flexvermogen door kennis, maatwerk en Rotterdamse daadkracht. Bent u toe aan minder woorden en meer daden?

+31 (88) 245 87 00
Contact opnemen